11 g glutamina po serviranju
Bez šećera, bez aspartama
Odličnog osvežavajućeg ukusa limuna
Za, u toku i nakon treninga
Amino-kiseline su u osnovi organska jedinjenja koja su gradivni blokovi proteina. Iz tog razloga se kvalitet samih izvora proteina i meri prema amino-kiselinskom profilu koji se u njemu nalazi. U organizmima i hrani živog sveta nalazi se oko 20-ak amino-kiselina, od kojih su neke neesencijalne (što znači da ih naš organizam sintetiše), a neke su esencijalne (što znači da naš organizam nije u mogućnosti da ih sintetiše).
Glutamin se u organizmu proizvodi u određenoj meri, ali se ipak smatra uslovno esencijalnom amino-kiselinom jer pri dodatnim naporima organizma potrebne su i veće količine glutamina nego što je organizam u mogućnosti da proizvede. Samim tim je unošenje preko hrane ili suplementacije u tim slučajevima svakako poželjno. U slučaju da nema u dovoljnoj količini glutamine, telo će usled napora ili stresa krenuti u katabolizam-razgradnju u cilju svog oporavka i potrage za glutaminom iz mišića.
Glutamin je možda i najpoznatija i najčešće korišćena amino-kiselina među sportistima. Ono što prvo pomislimo kada čujemo za glutamin jeste antikatabolički efekat, odnosno zaštita mišića od razgradnje. Naravno, ništa manji efekat nema ni na oporavak mišića kao i smanjenje upala. U suštini, glutamin je bitna amino-kiselina za svaki vid oporavka organizma bilo da je to od stresa izazvanog treningom, ili bilo kog drugog oblika opterećenja organizma (bolest, naporan posao, stresan život). Pored toga glutamin ima i anabolnu funkciju u organizmu jer pomaže sintezu proteina unutar mišićnih ćelija.
BioTechUsa Glutamin Zero je proizvod koji obezbeđuje prirodan oblik L-glutamina uz osvežavajuću aromu limuna, ali bez dodatnih kalorija. Ne sadrži šećer, aspartam niti konzervanse. Jedna doza Biotechusa Glutamin Zero napitka sadrži 11 g L-glutamina koji je preporučeno konzumirati posle treninga, ili pak u toku treninga kao osveženje pošto se radi o napitku sa ukusom.
Preporučena upotreba: uzimati 1 dozu (12 g = 2 ravna dozera) sa 150ml vode. Pripremati neposredno pre konzumiranja!
Nutritivna vrednost proizvoda:
Nutritivna vrednost |
Po dozi (12 g) |
Na 100 g proizvoda |
Energija |
19 kJ/4.5 kcal |
159 kJ/37 kcal |
Proteini |
0 g |
0.01 g |
Ugljeni hidrati -od toga šećeri |
0.66 g 0.08 g |
5.5 g 0.7 g |
Masti -od toga zasićene |
0.01 g 0 g |
0.05 g 0 g |
So |
0.04 g |
0.33 g |
Sastav proizvoda:
Sastojci |
Po dozi (12 g) |
Na 100 g proizvoda |
-L-glutamin |
11g |
90g |
Sastojci: L-Glutamin (90%), limunska kiselina, arome, regulator kiselosti: (kalijum tartrat), zaslađivači: (sukraloza, stevia glikozoidi), so, boja: *tartazin;
Proizvođač: BioTech USA FT Lauderdale, FL 33340, USA
Proizvedeno u/Uvezeno iz: Mađarske;
Način čuvanja: Čuvati na hladnom i suvom mestu daleko od direktnih uticaja toplote, vlage i sunčevih zraka. Čuvati van domašaja dece.
Upozorenje: Pre upotrebe konsultovati lekara/ nutricionistu. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Ne preporučuje se osobama osetljivim na neki od sastojaka, trudnicama i dojiljama. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani;
Amino kiseline su osnovna građa proteina a osim toga učestvuju u bezbrojnim procesima u organizmu. I ako ih u prirodi ima preko petstotina za žive organizme je bitno svega dvadesetak. A tih dvadeset možemo svrstati u dve grupe, i to one koje naš organizam može da sintetiše (sam "napravi") a koje nazivamo neesincijalnim i one koje ne možemo "proizvesti" odnosno ESENCIJALNE amino kiseline!
Ako nam je jasno da postoje amino kiseline koje naše telo ne može da sintetiše isto tako nam MORA biti jasno da ih treba uneti ishranom ili ,još sigurnije , dodatnom suplementacijom! Ovo važi za sve, a pogotovo za aktivne sportiste i rekreativce, kao i one koji su se prepustili današnjem tempu a žele da sačuvaju svoje zdravlje!
Ukratko ,dodavanjem amino kiselina, bilo da su prahu, tečnosti ili tabletama, obezbeđujete, prvenstveno, normalno funkcionisanje organizma, pa zatim, oporavak, izgradnju mišića, podršku normalnoj iskorišćenosti masti i mnogo toga drugog.
Dakle, ukoliko smo Vam, barem, malo približili važnost ovog dela suplementacije, ne oklevajte!