ALFALFA
Antički Arapi, alfalfom su hranili svoje konje, koji su tada postajali brži i jači. Ubzo i sami počinju da je koriste u ishrani, uveravajući se u njena neverovatna lekovita svojstva. Nazvali su je „alfalfa“ na arapskom jeziku „otac svih namirnica“ („Father of All Foods“).
Alfalfa(Medicago Sativa)je hranljiva biljka bogata vitaminima i mineralima naročito gvožđem, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i vitaminom K. Sadrži velike količine hlorofila, beta-karotina i vitamina E, i amino kiseline L-kanavanin, koje pokazuju anti-bakterijske, anti-virusne i anti-tumorske aktivnosti. Alfalfa na prirodan način reguliše normalne telesne funkcije, prirodni je diuretik, jača imunitet, usporava degenerativne procese koji prate starenje, povećava vitalnost organa, deluje kod reumatoidnog artritisa i dijabetesa. Alfalfa snižava nivo holesterola i pospešuje apsorpciju proteina, kalcijuma i drugih hranljivih sastojaka. Upotrebljava se za uklanjanje otrova iz organizma i deluje antibakterijski.
Alfalfa deluje blagotvorno i preporučuje se kod:
Preporučena doza: 3 tablete 2 do 3 puta dnevno izmedju obroka
Podaci o nutritivnoj vrednosti 3 tablete sadrže | |
Calories | 5 |
Alfalfa | 1.95 g (1,950 mg) |
Svaka porcija obezbedjuje sledeću količinu prirodno hranljivih materija: |
|
Beta-Carotene (as pro-Vitamin A 18 mcg) | 30 IU |
Vitamin C (as Ascorbic Acid) | 4 mg |
Vitamin K (as Phylloquinone) | 554 mcg |
Calcium | 20 mg |
Iron | 0.7 mg |
Manganese | 108 mcg |
Potassium | 42 mg |
Za bolji i jači imuni sistem, osim vitamina i minerala, često je potrebno i nešto više...nešto što će pospešiti normalan rad hormona, izbalansirati neke procese u organizmu, oslobađati nas slobodnih radikala (iako i neki vitamini i minerali imaju antioksidativni efekat), odnosno dovesti naše telo u bolje stanje!
Nažalost, mnogi od nas zaboravljaju na preventivu, ne razmišljaju o genetici i naslednim faktorima i često pribegavamo ovim dodacima tek kada imamo neki problem. Bez obzira da li govorimo o biljkama, njihovim ekstraktima i aktivnim supstancama, ili o kombinaciji istih sa nekim od vitamina, koenzima Q10 i slično, zapravo uvek govorimo o nečemu što svoje korene vuče još iz drevnih civilizacija, a čije je pozitivne efekte na organizam moderna nauka potvrdila!